Herman
Jung (ur.
ok. 1818r. w
Szymanowicach,
zm.
12 marca 1890 w Warszawie)
–
polski piwowar
pochodzenia
niemieckiego,
pierwszy producent ekstraktu słodowego w Polsce, legenda
warszawskiego piwowarstwa.
Do
Warszawy przybył w
roku 1840
jako czeladnik piwowarski. Początkowo pracował w różnych
browarach stołecznych, aż w
1848 roku
zakupił nieduży browar przy ulicy Chłodnej. Następnie
stał się
właścicielem browarów przy ulicach Grzybowskiej i
Ogrodowej i obecnym
pl.Trzech Krzyży. Założył
Warszawskie Towarzystwo Akcyjne Wyrobu Piwa "Herman
Jung" –
jedno z największych producentów piwa w
Królestwie Polskim.
Spółka Junga posiadała między innymi składy w
Brześciu, Kijowie i Odessie.
Ogromna
kaplica jest dziś jedyną pamiątką po piwowarskim
imperium Hermana
Junga. Zmarł on 12 marca 1890 roku, został pochowany w
alei A nr 5 na
Cmentarzu Ewangelicko-Augsburskim w Warszawie.
Wielu uczestników pogrzebu tego króla piwa przybyło na
cmentarz
nie z żalu za zmarłym, ale z powodu perspektywy
darmowego
poczęstunku. Dla żałobników przygotowano 200 antałków
piwa
ofiarowanego na stypę.
Projektantami
grobowca byli
Edward Lilpop i Józef Pius Dziekoński.
W wystroju kaplicy dominuje styl romański. Portal
wypełnia półkolisty tympanon z rzeźbą dłuta Antoniego
Olesińskiego wyobrażającą Chrystusa błogosławiącego parę
małżonków z dwójką dzieci. Możliwe, że postaci ukazują
samego
piwowara z jego drugą żoną Selmą Kintzel i ich dziećmi.
Ukazane
są tam również dwie kamienne sowy. Po
śmierci Junga zlikwidowano jego
browary, pozostawiając jedynie ten
przy pl. Trzech Krzyży, którego prowadzeniem zajął się
syn piwowara z pierwszego małżeństwa - Seweryn.
W
1919 roku
ostatni z browarów Hermana Junga wszedł w skład
„Haberbusch i
Schiele Zjednoczone Browary Warszawskie Spółka Akcyjna”.
źródło: E. Szulc, Cmentarz Ewangelicko - Augsburski w Warszawie